Santiago 10
Door: Irma
Blijf op de hoogte en volg Irma
27 Juli 2013 | Spanje, Burgás
Ik ben echt een dag ziek geweest van de hitte. Dat Spaanse Pieterpad van 10 km heeft mij geen goed gedaan. Je loopt daar in de volle zon, niet wetende of je wel goed gaat, dat kost ook verkeerde energie.
Plan de campagne, ik vertrek morgen om 6.30. Het is nog donker, maar er zijn al veel pelgrims onderweg, allemaal hetzelfde idee.
Het doel, de wens, is St. Domingo, kijken naar de kip in de kerk en als ik mij goed voel plak ik er nog 30 aan vast om in Belorado te eindigen. Ik kom 4 belgen tegen, passeer ze, roep nog ff Bon Camino.
In het boekje staat 2 x klim, tss, dus niet, in mijn beleveving zijn het er 4. Bij de 4e klim zie ik van rechts die 4 belgen aankomen, hoe kan dat nou, zij hebben een hoekje gesnaaid en hadden idd 2 x een klim. Ook zij gaan naar Belarado.
Vandaag wederom om 6.30 gestart. De heilige Jacobus en alle geluksbrengers hebben mij gebeden serieus genomen. Lekker bewolkt, ik moet zelfs mijn jas aantrekken want het is fris.
Een beetje plaatst ligt wat lager, dus dat betekent dat je de volgende dag gelijk met een klim mag beginnen. Vandaag niet anders, 4 km. Vervolgens vet vals plat en nog een paar andere klimmen erachter aan. Maar hoe mooi is het als je daar boven de wolken sta en een afdaling van 4 km mag maken. Je ziet op het pad gewoon de wolk en je gaat er dwars doorheen. In nl noem je dat mist.
De borden, attention au chien, heb ik bij de Spaanse grens verlaten, gelukkig, ben namelijk geen hondenliefhebber. Das dan weer jammer dat er een loslopende hond midden op de weg staat en al grommend en blaffend naar mij kijkt. Ik blijf een tijdje staan en daar komt een Spaanse wielrenner aan, das mooi, zijn namelijk mijn vrienden hier, want allemaal groeten ze me en roepen, of bon camino, animal of champion.
He amigo, ik fiets ff met je mee voorbij die hond, is dat goed? Nada problemo.
Na 2 km zeg ik, bedankt vriend, pff een wielrenner bijhouden kost ook veel energie, in de hoop dat tie het begrijpen zou.
Plotst begint het te regenen, shit, zoveel ander weer had ik nu ook weer niet gevraagd. Het boekje zegt, steek de snelweg over en let op. Idd een drukke snelweg, maar wat een geluk, een wegrestaurant, zeg maar een AC. Mooi, ik ruik de koffie. Wat zie ik, een bekend blauw autootje, het is Adrie. Mooi gelopen, (gefietst). Als ik denk dat het gestopt is met regenen en al weer helemaal klaar sta om te vertrekken, bedenk ik me, het regent toch nog te veel, laten we een tweede bakkie melk met koffie nemen, we pakken hetzelfde tafeltje, ik schuif die vorige kopjes weg en wat ligt daar, mijn fietssleutel.
Ik heb altijd hetzelfde ritueel, sleutel moet links in de voortas, pinpas daar en paspoort rechts. Nooit fout gegaan, vandaar dat het nog steeds regende en ik terug ging voor een tweede bakkie.
Mijn Belgische stiefbroers smssen me elke dag, zij hebben de foto van hun moeder achtergelaten op de berg. Het contact is zo leuk. Elk sms begint met, Amei zus Irmatje, waar zijt gij? En eindigt met, we missen je. Maar broers, ik ben trots op jullie en kijk er naar uit om jullie weer te ontmoeten, zo ook Ruud en Anne.
Bij Burgos mag ik weer een jaagpad volgen langs de rivier, ik zie daar iemand lopen met een vaandel van het Humberta s Pegrimhuis, dat is vast een Nederlander en ja hoor, ik stap af en loop een stukkie mee. Hij is hardloper en in st Pied de Port gestart. Ok, een beetje eigenwijs mag je zijn, tering wat loop je hard, zegt hij op een gegeven moment. Ok, eigenwijsheid afgelopen, mijn fiets wil vanzelf naar beneden op dit jaagpad en hij heeft een rugzag van minimaal 12 kilo.
Op een Spaans jaagpad fietsen is net als in Cabauw, als je denkt ff lekker door te fietsen vergeet het dan maar, iedereen loopt midden op en gaat van links naar rechts en een fietsbel horen ze niet.
Als ik de route volg ga ik langs Burgos en ben ik zo de stad uit, dat staat mij wel aan. Maar rechts zie ik de kathedraal, die is wel heel mooi om zomaar voorbij te gaan, ik besluit om toch te kathedraal te bezoeken en een stempel te halen. Sta ik daar netjes in de rij te wachten op mijn stempel, kijkt een niet vrolijke spaanse mij aan en gebaard, idioot, daar ligt de stempel, doe het ff lekker zelf.
Mijn pelgrimspaspoort is al vet gevuld. Gelukkig ben ik erop geattendeerd dat je de laatste 200 km twee stempels per dag moet halen. Dit is echt geen probleem. Overal krijg je stempels. Maar ik moet er dan gewoon twee per dag zetten.
Het liefst wil ik vandaag eindigen in Vlillagonzola, net voorbij Burgos. Dat betekent nog een klim van 2 km, volgens het boekje dan, maak er 3 van en je hebt gelijk. Ik was al halverwege tot een scooter mij stopt. Je zit verkeerd, de camino loopt daar. Deze keer volg ik gps, het boekje en ik heb een sticker gezien. Nee, amigo, je krijgt mij niet op het Spaanse Pieterpad. Ik laat hem mijn kaart zien en zeg dat dit mijn fietsroute is en hij zegt, je zit goed. Een pak van mijn hart.
In Villagonzola aangekomen zie ik gelijk een hotstel, zo die pak ik. Het kan mij niet schelen waar Adrie uithangt, maar voor hem is het makkelijk met de auto. Ik ben nog niet het hoekje om en zie het vertrouwde blauwe autootje op de parkeerplaatst staan.
Vandaag een nieuwe mijlpaal de teller geeft aan 2007 km.
Superdoei, adios.
28 Juli 2013 - 00:06
Kees En Dora Van Beek:
Hoi Irma, De kip in de kerk!
Zo zie je maar weer kip hoort bij ons geloof, (foto komt in mijn verzameling)
Je heb hetzelfde weer als hier, dan zon en warm, dan regen en onweer.
Morgen vertrekken wij naar Spanje. Petra en Rick Mike en Yentl vliegen
met ons mee. Monigue Harrie en gezin zijn vandaag vertrokken .
Coen komt maandag.
Kees verwacht wel Adrie zondag om te biljarten. Kan het het ook in Compastella?
Lieve groet . -
28 Juli 2013 - 11:38
Marja:
Hi Irma,
Ik kan me voorstellen dat die ramp in Santiago je bezighoudt. Ik had er tijdens mijn vakantie niets over gehoord (geen krant gelezen). Even snel opgezocht en ik lees dat er heel wat doden te betreuren zijn.
Dit zal ongetwijfeld van invloed zijn op de sfeer in Santiago, maar ja that's life.
Voor het overige ziet het er allemaal heel leuk uit wat je allemaal aan het doen bent. Met Noord Spanje nog vers in mijn geheugen, kan ik met er wel wat bij voorstellen hoe het er moet zijn.
De warmte hebben wij er echter niet meegemaakt maar dat maakt het bij inspanning natuurlijk wel heel veel zwaarder.
Ben jij al over de hoogvlaktes gefietst? Ik denk dat dat nog komen gaat. Zelf vond ik dat een super mooie ervaring. Heel verlaten, verstild landschap.
Erg leuk om jouw verslagen telkens te lezen. Je schrijft erg leuk en het is leuk om een beetje met je mee te reizen en mee te leven.
Goede voortzetting van de route maar weer!
Groet,
Marja. -
30 Juli 2013 - 08:47
Judith:
Hey Irma,
die extra klimmetjes die jij pakt gaan je goed af. Je verzwaard met 2000 km gewoon het parcours. Begrijpelijk dat je vooral uitkijkt naar de afdalingen overigens ;) Een nieuwe mijlpaal door de grens van 2000 km te passeren. Wat een prestatie!!
Zet 'm op voor de laatste 500 km, vergeet niet te stempelen en blijf schrijven!
Liefs Juud. -
30 Juli 2013 - 21:44
Connie Van Beek :
Ha ha ha , wat geweldig om allemaal te lezen!! wat een wereld reis , ik krijg bijna het idee om deze reis ook maar eens te gaan plannen.
xx en nog veel succes en blijven schrijven hoor!! Connie -
31 Juli 2013 - 08:57
Wietse:
Hoi Irma, in één keer 10 verslagen gelezen, lijkt veel maar leest zo makkelijk weg. Heb veel bewondering voor je prestatie, hou vol en geniet met je maten. Ook de groeten aan Adrie, of is hij alweer vertrokken. Groeten uit Schoonhoven, Wietse -
31 Juli 2013 - 19:40
Andy Strien:
Hey Irma,
Prachtige reisverslagen en mooie foto's hebben wij gelezen en gekeken! Net thuis van vakantie uit Corfu! Op vakantie in Corfu hebben wij mountainbikes gehuurd en tegen vele zware heuvels en in bergachtige gebied gefietst! Het viel wel vies tegen, hoor! Zwaar en hitte 35C! Jij kunt het wel volhouden tot het eindpunt! Je bent echt sportvrouw, he! Via I-pad over de treinramp gevolgd. Verschrikkelijk! Heel gezellig dat Adrie ook bij jou is! En verder veel fietssucces en veel plezier! Ook groeten aan Adrie van ons!
Groeten,
Carlo en Andy
P.S. Vergeet niet ook voor ons heel veel te bidden in Santigo Compostella! -
01 Augustus 2013 - 16:11
Gerda:
He Irma.
Wat ontzettend leuk om steeds je verhalen te lezen,
ik heb er net 2 uitgeprint voor m`n moeder want daar gaan we vanaaf op de koffie.en Theo heeft mij gevraagd zijn taak over te nemen in zijn vakantie vandaar.
Heel veel succes en nog veel fiets plezier
enne wel blijven schrijven he.
Groetjes De Engeltjes van willeskop. -
01 Augustus 2013 - 16:20
Petra:
Hey Irma, wij zijn aan de andere kant van Spanje. Het is zoo warm, ik zie dan die bergen en denk aan jou..jee wat zwaar. En wat goed van je..
Hou vol, Irma. Lieve groetjes van de van Beeken vanaf de Costa Brava -
01 Augustus 2013 - 21:13
Karina Dorresteijn:
Hey die irma..k zie dat je al n enorme afstand gefietst hebt..en dat met die tropische hitte pff..topper!! Succes nog verders he.liefs uit cabauw -
02 Augustus 2013 - 23:23
Karin Van Dam:
laatste lootjes Irma! Veel plezier!